Helma Vis HBO Psycholoog

 

 

Iemand heeft eens tegen me gezegd: 'jij bent iemand die mensen een zetje geeft'. Mooi gezegd en zo voelt het ook voor mij. Ik vind dat mensen heel krachtig zijn. Soms is die kracht even weg en dan is dat zetje net wat ze nodig hebben om zelf weer verder te kunnen.

 

 

Een heel ander mens over 10 jaar?

Het tijdschrift Psychologie Magazine van april 2014 opent met een artikel over hoeveel mensen veranderen in bijvoorbeeld 10 jaar:
’10 jaar later. Geloof het of niet: in 2024 zult u een heel ander mens zijn. Met andere vrienden, andere hobby’s, andere eetvoorkeuren. Want mensen veranderen in de loop van hun leven veel meer dan ze zelf beseffen. De proef op de som nemen? Maak een tijdcapsule!’
 

Dat triggert mij. Nu ben ik ervan overtuigd dat ik mijn hele leven leer en verander, dat juich ik ook van harte toe. Meebewegen met alles wat ik meemaak, nieuwe ervaringen en verrijkingen, spannend! Groeien en bloeien, allemaal thema’s die ik prachtig vind. Maar om nu te zeggen dat ik over 10 jaar een heel ander mens ben, hmmm…. dat weet ik zo net nog niet.
 

En dan gaat het niet alleen om vrienden, eten, vakantie, hobby’s, muziek e.d. maar ook je waarden veranderen. Nu wil ik daar ook nog wel aan, want dat hangt voor mij duidelijk samen met de verschillende levensfasen die iedereen doorloopt. Van jong en onbezonnen van alles ontdekken, aan het begin van je werkzaam leven carrière maken, als je een relatie krijgt en kinderen wordt het gezin je centrum in je leven, dan soms een periode van ‘is dit alles’ wat kan uitlopen in een nieuwe hobby of uitdaging en tenslotte als je ouder wordt weer meer berusting en relativering. 
 

Maar een heel ander mens? Dat ik andere belangstelling krijg en dat ik andere dingen belangrijk ga vinden  ja, dat geloof ik zeker. Maar verder ben ik prima tevreden met mezelf en geloof ik niet dat ik daarin anders word of wil worden. En dat is logisch zegt persoonlijkheidspsycholoog Jordi Quoidbach in het artikel: ‘Wie nu gelukkig is, wil niet dat daar iets aan verandert.’ Daarnaast geeft hij aan dat het voor ons brein veel moeilijker is om onszelf over 10 jaar voor de geest te halen dan 10 jaar geleden. Om in de toekomst te kijken moeten concreet iets nieuws bedenken en bij terugkijken putten we uit onze gecreëerde herinneringen.
 

Als je mij nu vraagt of ik denk dat ik de komende 10 jaar nog zal veranderen, zou ik ook zeggen ‘misschien een klein beetje’. Ik ben benieuwd als ik in 2024 dit stuk terug lees of ik dan zal zeggen dat ik in die 10 jaar behoorlijk veranderd ben. Daarom toch de proef op de som en ga ik mijn eigen tijdcapsule maken.
 

Maak uw eigen tijdcapsule (uit: Psychologie Magazine, april 2014):

Neem daarvoor een doos of stevige envelop en stop daar tien dingen in die nu belangrijk voor u zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een foto van uw beste vriend(in)
  • een object dat te maken heeft met een hobby
  • een lijstje met drie gedroomde vakantiebestemmingen
  • drie lievelingsrecepten
  • een afbeelding van uw favoriete kunstwerk
  • een kaartje met daarop de vijf belangrijkste waarden in uw leven
  • een usb-stick met de coolste muziek
  • een foto van een held
  • een passage van een favoriete schrijver
  • een dvd van een lievelingsfilm

Plak de doos of envelop dicht en schrijf erop: ‘Wie en wat ik in april 2014 mooi, geweldig en belangrijk vond. Te openen in april 2024’.